Wat is een landingspagina?
Door Elja Trum TipsWellicht heb je wel eens het advies gekregen om een landingspagina op te zetten op je website. Een landingspagina kan je helpen om meer uit je website te halen. Maar wat is een landingspagina nu eigenlijk precies en hoe kun je hier voordeel uit halen?
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is een pagina op je website die specifiek ingericht is voor bezoekers die binnenkomen (landen) op die pagina. De bezoeker kan landen op je pagina via een zoekopdracht of bijvoorbeeld een online of offline campagne die hem naar die specfieke pagina stuurt.
Feitelijk is elke pagina op je website dus een landingspagina, maar bij een landingspagina wordt er extra ingezet om een bezoeker die met een specifiek doel binnen komt ook direct exact te laten vinden wat hij zoekt.
Wanneer gebruik je een landingspagina?
Landingspagina's worden meestal gebruikt om een specifieke aanbieding of campagne te promoten. Een veelgebruikte methode is het koppelen van landingspagina's aan een Google Adwords campagne. Je betaald bij Google per klik voor elke bezoeker die op je site komt, dus je wilt hier ook de maximale waarde uit halen.
Binnen Google Adwords stel je een specifieke advertentie met daaraan gekoppeld een aantal specifieke zoekwoorden. Aan de advertentie koppel je de landingspagina die hier exacte op afgestemd is (verwijs bij voorkeur nooit simpelweg naar je homepage).
Aansluiten op de campagne
De landingspagina moet aansluiten op de campagne waarmee de bezoeker naar de pagina gestuurd is. Zorg bij een banner bijvoorbeeld voor herkenbare beeldelementen die zowel in de banner als op de landingspagina duidelijk terug komen.
Ook tekstueel moet de campagne banner overeenkomen met de landingspagina. Je weet dan als bezoeker dat je goed zit en zult niet snel de terug-knop gebruiken om verder te zoeken.
Call to action
Voorkom dat bezoekers je hele landingspagina doornemen en vervolgens de site weer verlaten. Zorg voor één prominente call-to-action. Het ene doel dat die landingspagina heeft; bijvoorbeeld een inschrijving op je nieuwsbrief of de verkoop van een product of dienst.
Deze call-to-action moet prominent op de pagina aanwezig zijn terwijl je andere afleidingen weg laat. Bied dus niet meer dan één call-to-action aan, anders weet de bezoeker niet meer wat je wilt dat hij doet. Het moet helder zijn: dit is wat ik wil dat je nu doet.
De call-to-action mag op zich overigens wel meerdere keren terug komen op dezelfde pagina, als het maar steeds hetzelfde is. Bijvoorbeeld een knop die zich zowel boven- als onderaan een pagina bevindt.
Een concreet voorbeeld
Je bent fotograaf en wilt graag meer klanten. Om een landingspagina te maken kies je eerst een hele specifieke klant die je graag zou willen hebben. Hoe specifieker je bent, hoe beter. Bijvoorbeeld een stel dat zwart-wit bruidsfoto's wilt en in Arnhem gaat trouwen.
De landingspagina die je aanmaakt moet dan duidelijk gaan over zwart-wit bruidsfotografie in Arnhem. Laat dit op meerdere manieren terugkomen; zoals in de tekst, maar laat bijvoorbeeld ook specifiek zwart-wit bruidsfoto's zien die je ook daadwerkelijk in Arnhem geschoten hebt.
Natuurlijk vertel je op deze pagina over je voorliefde voor zwart-wit boven kleur en wat een geweldige stad Arnhem is om te trouwen met prachtige locaties in het park en in het centrum. Voor het stel dat jij in je hoofd hebt (het toekomstige bruidspaar dat graag zwart-wit foto's wilt op hun trouwdag en in Arnhem gaat trouwen) geeft jouw pagina ze precies wat ze zoeken.
Het is dan ook erg waarschijnlijk dat ze graag contact met je opnemen voor een afspraak. Op de landingspagina bied je dan ook direct de mogelijkheid om contact met je op te nemen aan.
Om bezoekers naar je landingspagina te krijgen start je een Google Adwords campagne. De trefwoorden met veel concurrentie (zolas 'bruidsfotorafie' en 'trouwfoto's') laat je links liggen. In jouw campagne richt je jezelf specifiek op trefwoorden als 'zwart-wit bruidsfoto's arnhem' of 'huwelijksfotografie zwart-wit arnhem'.
Hele specifieke gecombineerde trefwoorden dus. Ook je advertentie zelf schrijf je over Zwart-wit trouwfoto's in Arnhem. Waarschijnlijk zullen niet heel veel mensen je advertentie voorbij zien komen als ze zoeken in Google, maar dat bruidspaar dat specifiek op zoek is naar zwart-wit foto's van hun huwelijk en gaat trouwen in Arnhem komt bijna zeker bij jou uit.
Uiteraard laat je het niet alleen bij deze ene landingspagina. Hetzelfde proces herhaal je bij meerdere steden in jouw omgeving en wellicht met verschillende stijlen fotografie. Zo krijg je hele gerichte bezoekers op jouw site die al snel voor jou zullen kiezen omdat jouw informatie exact overeenkomt met wat ze zoeken.
Organische zoekers
Omdat je met je landingspagina zulke unieke content op zo'n gerichte doelgroep gemaakt hebt is de kans ook erg groot dat je niet alleen met je advertentie hoog zult eindigen wanneer iemand zoekt in Google, maar dat je ook binnen Google's organische resultaten (de gewone zoekresultaten) op een mooie hoge plek zult eindigen. Zo heb je dus extra voordeel van je landingspagina's!
Zorg er wel voor dat Google deze pagina ook daadwerkelijk kan vinden voor de organische zoekresultaten. Een verwijzing via Google Adwords is onvoldoende. De landingspagina moet via natuurlijke links gevonden kunnen worden. Een link vanuit je sitemap pagina naar de diverse landingspagina's kan goed werken.
Hulp nodig?
Kunnen wij je helpen met het uitdenken of opzetten van landingspagina's?
Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat mogelijk is.