5 eenvoudige tips om beter gevonden te worden door Google
Door Elja Trum TipsIedereen wil graag beter gevonden worden in Google om zo meer bezoekers op zijn of haar site te krijgen. Nu kun je daar goedbetaalde SEO'ers voor inhuren, maar goed gevonden worden begint bij de basis. In dit artikel 5 tips die je zelf kunt toepassen om te zorgen voor betere vindbaarheid.
1. Gebruik goede titels
De titel van een pagina is een belangrijke manier voor Google om te bepalen waar je pagina over gaat. Google kan de titel van een pagina eenvoudig herkennen als je deze tussen de h1-tag in de code plaatst. Bij de meeste websites komt een titel automatisch in deze h1-tag te staan en is er ook altijd maar één h1-tag op een pagina.
Subkopjes op een pagina kunnen gebruik maken van de h2-tag en zijn ook belangrijk. Je kunt controleren of jouw website goed gebruikt maakt van deze header tags (h1, h2, et cetera) door de broncode van je site te bekijken (doorgaan rechter muisknop op je site indrukken en dan kiezen voor 'paginabron weergeven') en te zoeken op h1 en h2. Hier vind je dan als het goed is de titel en de subkopjes van je pagina terug.
Zorg ervoor dat de titel van je pagina duidelijk beschrijvend is van de inhoud op je pagina. Als het goed is komen de woorden die je gebruikt dan ook automatisch voor in je tekst wat ook weer positief werkt voor je score binnen Google.
2. Vergeet de metadata niet
Met metadata kun je bepaalde karakteristieken van een pagina beschrijven. Dit maakt het voor Google makkelijker om te bepalen waar de pagina over gaat. Uiteraard moet ook de metadata dan wel aansluiten bij de inhoud van de pagina anders zal deze genegeerd worden. Bij een goed CMS kun je de metadata altijd per pagina invoeren.
Lees hier meer over metadata en hoe je het gebruikt op je website.
3. Geef foto's beschrijvende namen
Als een foto de naam 'IMG_4521.jpg' draagt zal Google hier weinig uit kunnen halen (al wordt Google ook steeds beter in het herkennen van beelden). Door simpelweg je foto's te hernoemen voordat je ze op je website plaatst kun je er voor zorgen dat het ook voor Google duidelijk wordt wat er op de foto staat. Als de afbeeldingsnaam weer overeenkomt met woorden die terugkomen in de tekst wordt de relevantie nog hoger geacht.
Lees hier meer over het optimale gebruik van foto's op je website.
4. Gebruik voldoende inhoud
Google heeft een bepaalde hoeveelheid inhoud nodig om te kunnen bepalen waar een pagina over gaat. Maak je dus niet af met een halve alinea tekst. Een goede richtlijn is om minimaal 300 woorden aan te houden per pagina.
Een goed CMS maakt gebruik van een teksteditor waarbij je constant kunt zien hoeveel woorden je gebruikt hebt op die pagina. Zo is het helemaal makkelijk om te zorgen voor het juiste minimale aantal woorden.
Lees hier meer over hoe lang een tekst moet zijn voor Google.
5. Leesbaar webadres
Gebruikt jouw site webadressen zoals 'www.domein.nl/index.php?id=6521'? Dat is niet ideaal. Het webadres maakt namelijk niet duidelijk wat de bezoeker op de pagina kan verwachten als hij alleen de link ernaar ziet staan. Het is daarom mooier om een leesbaar webadres te hebben zoals 'www.domein.nl/tips-voor-vindbaarheid-in-google.html'.
Ook Google kijkt naar de woorden die gebruikt worden in het webadres en combineert dat uiteraard weer met de inhoud van de pagina en alle andere punten die we hiervoor in dit artikel genoemd hebben. De combinatie van al die trefwoorden maakt dat het voor Google erg eenvoudig wordt om goed te bepalen waar jouw webpagina over gaat.
Daardoor zal jouw pagina sneller gevonden worden dan andere webpagina's waar deze punten niet op orde zijn. Uiteraard zijn er meer factoren die meespelen, maar dit zijn punten waar je als website eigenaar vaak al aardig wat invloed op kunt uitoefenen en die weinig extra moeite kosten als je ze standaard opneemt bij het maken van een nieuwe pagina.
Kunnen we je helpen?
We kunnen je op verschillende manieren helpen:
- Website advies geven
- Een verhuur webwinkel leveren
- verhuur software leveren
Heb je hulp nodig om jouw pagina's beter vindbaar te maken voor Google?
Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!