Tips voor het schrijven van een gastblog

Door Elja Trum Tips

Een goede manier om je website onder de aandacht te brengen bij je doelgroep is het schrijven van een gastblog op een relevant weblog. Wij geven je graag een aantal tips over hoe je jouw artikel op een populair blog kunt krijgen.

Waarom gastblogs schrijven?

Met een gastblog kom je niet alleen direct onder de aandacht van de lezers van het betreffende blog, je zorgt ook voor een relevante link vanaf een relevante website naar jouw website. Dit is belangrijk omdat Google dit ook kan waarderen. Een gastblog levert je dus niet alleen directe bezoekers op, maar zorgt er ook voor dat je zelf hoger in de zoekresultaten zult eindigen.

Daarnaast laat je met je gastblog zien dat jij bepaalde kennis hebt op jouw vakgebied. Je wordt zo al snel gezien als een expert en daarmee interessant voor potentiele klanten.

Relevante blogs zoeken

Je eerste stap is het zoeken van relevante blogs waar je jouw gastblog op kunt plaatsen. Het is natuurlijk ideaal als je daar kunt schrijven waar jouw (toekomstige) klanten zitten. Bedenk dus bij elke blog of de bezoekers van die site voor jou relevant is.

Wellicht weet je zo als een aantal blogs die gelezen worden door je doelgroep, maar anders kun je Google gebruiken om te zoeken naar de juiste blogs. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een relevante zoekterm en voeg daar 'blog' aan toe in de zoekopdracht.

gastblog schrijven

Kijk of gastblogs mogelijk zijn

Niet elk blog plaatst gastblogs. Vaak kun je dat al snel zien door simpelweg te kijken of er meerdere auteurs schrijven op een blog of -nog makkelijker- of je bij de 'contact' of 'over ons' pagina iets ziet staan over gastblogs. Sommige blogs hebben een specifieke pagina voor gastbloggers opgetuigd. Hier kun je precies lezen wat er gezocht wordt en hoe zij het liefst het gastblog van je ontvangen.

Geef niet direct op als je niks vind over gastbloggen of als dit nog niet eerder gebeurd is op de blog. De kans is groot dat de blogger het helemaal niet erg vind op eens niet zelf te hoeven schrijven wanneer hij of zij een mooi artikel aangeleverd krijgt.

Leer het blog kennen

Voordat je begint met het schrijven van een gastblog is het goed om eens rond te kijken op het blog. Waar schrijven ze over? Welke artikelen zijn populair? Waar wordt veel op gereageerd? Welke schrijfstijl en aanspreekvorm wordt er gebruikt? Allemaal vragen die je helpen een goed beeld te krijgen om te zorgen voor een gastblog die aanslaat bij het publiek op die site.

Als je al het onderwerp weet waarover je gastblog gaat kun je ook op zoek gaan naar relevante artikelen op het blog waar je wilt gastbloggen. Zo kun je in jouw artikel terugverwijzen naar eerdere artikelen op het blog. Zo maak je direct duidelijk dat je jezelf verdiept hebt in de site.

Schrijf vooraf het artikel

Voordat je contact opneemt voor je gastblog wil je eigenlijk al helemaal gereed zijn. Het is natuurlijk veel mooier om te vragen of je een gastblog mag plaatsen wanneer je al direct het artikel ter goedkeuring aanlevert. Je wil het zo makkelijk mogelijk maken om een positief antwoord te krijgen dus zorg ervoor dat het artikel voldoet aan de richtlijnen en voorzien is van afbeeldingen (lever deze in het juiste formaat aan als losse bestanden, niet ingesloten in een Word document).

Schrijf een uniek artikel

Blogs zitten niet te wachten op het herkauwen van content. Zorg ervoor dat het artikel dat jij schrijft uniek is en dus niet al eerder verschenen is op tientallen andere blogs. Als je jouw artikel exclusief aanbiedt als gastblog aan één partij dan zal dit eerder geplaatst worden dan een artikel dat ook op andere sites te lezen is (of zal zijn).

Voeg je eigen verwijzing toe

Je schrijft een gastblog om ook verwijzingen naar jouw website te krijgen. Vergeet daarom zeker niet om onderaan je artikel kort een stukje 'over de auteur' toe te voegen. Uiteraard spits je dit ook toe op de manier (en lengte) zoals dit bij andere blogs vermeldt staat op de site. Door zelf een stukje over de auteur (jezelf) op te nemen kan dit ook niet vergeten worden en heb je controle over hoe je jezelf neer zet op de site.

Voeg ook een fotootje van jezelf toe indien dit gebruikelijk is op het blog waarop je jouw gastblog graag ziet verschijnen.

Wat je overigens niet moet doen is jouw gastblog vullen met links naar je eigen site. Alleen als jouw site absoluut relevant is kun je een linkje toevoegen. In veel gevallen staat er in een artikel zelf geen directe link naar jezelf, maar zet je deze in het 'over de auteur' stukje. 

In een gastblog schrijf je dus ook niet over jezelf. Je schrijft over iets wat interessant is voor de doelgroep. Stel je biedt een dienst aan voor het bijhouden van je administratie. Je schrijft dan geen gastblog over jouw dienstverlening ('vereenvoudig je administratie met ons product'), maar je laat zien hoeveel kennis over administreren je hebt. Bijvoorbeeld met een artikel met '10 tips om minder belasting te betalen'.

Follow up

Nadat je jouw gastblog ingezonden hebt kun je vaak ook het best even op andere manieren contact opnemen. Bel er bijvoorbeeld even achteraan of stuur na een paar dagen een herinnering. Bloggers zijn ook druk en een mailtje kan zo aan de aandacht ontsnappen. Pas natuurlijk wel op dat je niet teveel aandringt..

Willen zij je gastblog niet plaatsen informeer dan waarom ze hier voor kiezen. Pas het artikel vervolgens aan en probeer het nogmaals bij een ander blog. Zolang je artikel nergens geplaatst wordt hoef je natuurlijk niet telkens een nieuw artikel te bedenken.