Je eigen url verkorter voor links in tweets

Door Elja Trum Tips

Het webadres (de url) van je site kan al snel lang worden. Dat is prima, alleen is het lastig wanneer je een adres op bijvoorbeeld Twitter zet. De lange url wordt dan automatisch verkort naar een korte versie. Het probleem is dat deze url niet meer duidelijk maakt dat het om jouw site gaat. Dat kan beter!

Je kunt de domeinnamen van korte url's namelijk vervangen door je eigen korte url. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de gratis dienstverlening van Bit.ly voor gebruiken. Het enige waar je dan kosten aan hebt is de jaarlijkse kosten voor registratie van je korte domeinnaam.

Een korte domeinnaam kiezen

Om een korte url te krijgen heb je uiteraard een korte domeinnaam nodig. Het mooiste is een korte domeinnaam die 'leesbaar' is. Voor Sitepro gebruiken we bijvoorbeeld 'sitep.ro'. We halen zo toch mooi twee karakters van de lengte van onze url af terwijl nog steeds duidelijk is dat het over ons gaat.

Het kan best een uitzoekwerk zijn om de juiste url te vinden, maar gelukkig is er een handige tool te vinden die je goed kan helpen! Met de site domai.nr kun je razendsnel een paar goede suggesties ontdekken en direct zien of de domeinnaam nog beschikbaar is of niet.

domai.nr

In het geval van een domeinnaam dit niet beschikbaar is kun je nog kijken of je deze wellicht over kunt kopen. Als het domein niet gebruikt wordt is deze kans altijd aanwezig. 

De korte domeinnaam registreren

Heb je een domein gevonden dan kun je deze registeren. Dat kan in principe bij elke hostingprovider. Mijn advies zou zijn om eerst te kijken bij de hostingprovider die je reeds voor je eigen website gebruikt. Daarbij moet de provider wel de betreffende domeinextensie ondersteunen.

Vaak kom je uit op een exotische domeinnaam die niet alle providers aanbieden. Domai.nr geeft gelukkig ook direct een aantal suggesties van providers waar je de domeinnaam wel kunt vastleggen. Daar kun je dus altijd een bruikbaar alternatief vinden voor je eigen provider.

Let er bij het kiezen van een provider op dat het mogelijk moet zijn om alleen de domeinnaam te registreren (dus zonder webhostingpakket) én dat je zelf controle krijgt over de ingestelde DNS waarden. Hiermee moet ja later namelijk jouw domeinnaam doorverwijzen naar Bit.ly.

Een betaalbare provider in Nederland waarbij de DNS verwijzing goed en zonder extra kosten in te stellen is bijvoorbeeld Deziweb. Heb je een exotische extensie die zij niet ondersteunen dat is bijvoorbeeld 101domain een buitenlandse aanbieder die veel mogelijkheden heeft. 

Koppelen met Bit.ly

Bit.ly is een dienstverlening waar je korte url's kunt aanmaken, maar daarnaast bieden ze ook de gratis mogelijkheid jouw eigen korte domeinnaam aan te sluiten op hun dienstverlening. Bij Bit.ly maak je een gratis account aan.

Klik na je registratie rechtsboven op de pull-down en selecteer hier 'settings'. Onder het tabblad 'Advanced' kun je jouw eigen korte url koppelen (klik op 'Add a custom short domain'). Hier kun je het adres van jouw korte url opgeven (uiteraard gebruik je geen www. in je webadres, alleen de domeinnaam).

Volg de instructies van Bit.ly voor het instellen van de juiste DNS doorverwijzing naar Bit.ly. Wat je feitelijk doet is jouw korte domein zo instellen dat deze naar Bit.ly verwijst wanneer jouw domeinnaam ingetikt wordt. Elke url die onder Bit.ly bereikbaar is wordt nu ook bereikbaar onder jouw domeinnaam. Zo kun je dus gebruik maken van je eigen korte url.

Koppelen met Twitterfeed

Worden jouw nieuwe blogs al automatisch doorgezet op Twitter en andere social media? Dat is aan te raden! Het maakt het makkelijker voor je om altijd je nieuwe berichten bij je volgers onder de aandacht te brengen én je kunt hierbij ook direct jouw eigen korte url's gebruiken. 

Log in bij Twitterfeed en klik in het overzicht op 'edit feed' bij de feed die je gebruik wilt laten maken van je verkorte url. Klik onder in het scherm op 'Advanced Settings' en klik links op 'Bitly settings'. Standaard staat bij Twitterfeed bit.ly als linkverkorter, maar anders moet je deze uiteraard eerst even selecteren.

Klik op 'Connect new bitly account'. Je gaat nu naar Bit.ly waar je toestemming moet geven voor toegang op je account door Twitterfeed. Na je akkoord kom je weer terug en kun je het gekoppelde account selecteren. Druk onderaan op 'Continue to Step 2' om de aanpassing op te slaan.

Twitterfeed koppelen met jouw Bit.ly

Jouw korte domeinnaam instellen in je Twitter client

Veel Twitter clients bieden ondersteuning voor Bit.ly en je eigen korte domein die daaraan gekoppeld is. Kijk in jouw favoriete Twitter client of je bij instellingen Bit.ly kunt kiezen en kunt koppelen met je eigen account daar. Zo kun je ook alle handmatige tweets voorzien van links met jouw korte url. 

Hulp nodig?

Is het proces toch wat te technisch voor je? 
Neem contact met ons op en wij nemen het voor je uit handen.