Hoe word je minder afhankelijk van Google?

Door Elja Trum Tips

Komt het grootste gedeelte van je bezoekers via Google naar jouw website? Dat lijkt wellicht mooi, maar wat gebeurd er met je bedrijf op het moment dat Google je lager positioneert of zelfs helemaal uitsluit van de zoekresultaten?

Van duizenden bezoekers per dag terugvallen naar bijna geen. Het kan je overkomen als het meeste verkeer op je website via Google binnen komt. Om dit te voorkomen kun je het best werken aan meerdere belangrijke bronnen voor je verkeer. In dit artikel een paar manieren waarop je minder afhankelijk kunt zijn van Google.

Start een blog

De basis ligt bij het verzorgen van regelmatige nieuwe content op je website. Een blog is een uitstekende manier om hier voor te zorgen. Door bijvoorbeeld wekelijks te zorgen voor één nieuw artikel hoeft het je niet al te veel tijd te kosten, maar houd je wel de site levendig.

Social Media

Elke keer als je nieuwe content hebt geplaatst heb je een goede reden om je weer even te laten horen op verschillende andere kanalen, zoals op social media sites als Twitter, Facebook, Linkedin en Pinterest. Plaats je regelmatig nuttige informatie voor jouw doelgroep en ben je actief op social media dan kun je op de verschillende populaire sites een aardige groep volgers opbouwen.

Elk keer als jij iets nieuws te melden hebt op je site kun je deze volgers naar jouw site toesturen. Geheel los van de invloed van Google. Pluspunt is dat ook Google je activiteit op social media zal waarderen en je hierdoor juist hoger in de rankings terecht kunt komen. 

Verkeersbronnen

Links van relevante sites

Ook links van andere relevante sites helpen je hoger in de zoekresultaten te eindigen. Deze zogenoemde inlinks zorgen daarnaast natuurlijk ook gewoon voor direct verkeer! Reageer dus op fora en blogs van anderen op de vragen en artikelen die daar verschijnen. Hoe meer verwijzingen naar jouw site er op relevante sites (waar je doelgroep zich bevindt) staan, hoe meer doorkliks die los staan van je Google rankings.

Wil je dit echt goed aanpakken, dan kun je bijvoorbeeld ook gastblogs op de juiste sites proberen te plaatsen. Lees hiervoor ook onze tips voor het schrijven van een gastblog.

Nieuwsbrief

Het meeste controle heb je wellicht wel over je eigen nieuwsbrief. Mensen die zich vrijwillig aangemeld hebben om berichten van jou te ontvangen. Mooier kan het eigenlijk niet. Deze mensen kun je op het moment dat jij het wilt benaderen en doorsturen naar je site.  

Adverteren

Gratis links verzamelen is tijdrovend en vaak lastig werk. Je kunt het ook makkelijker doen, door een advertentie in te kopen kun je in korte tijd veel bezoekers naar je site krijgen. Dit kan rechtstreeks bij een website die relevant is voor je doelgroep, maar het kan ook globaler via Google Adwords of via mediabureau's.

Affiliates

Bij affiliate marketing laat je anderen het werk voor je doen. Zij leveren bezoekers aan en bij een verkoop betaal je een (klein) bedrag uit naar de persoon die je die betreffende bezoeker aangeleverd heeft. Er zijn netwerken die de administratieve afhandeling en de inzet van affiliate marketing voor je uit handen kunnen nemen. Kijk bijvoorbeeld eens bij M4N, Daisycon of Tradedoubler.

Werk met populaire diensten

Door gebruik te maken van populaire diensten op internet kun je meeliften met hun succes. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats.nl. Als je zelf producten verkoopt kun je deze ook op Marktplaats zetten om zo via deze weg directe verkopen en bezoekers te krijgen. 

Aan de slag!

Het is niet onverstanding om jezelf minder afhankelijk te maken van de bezoekersstroom die Google je biedt. Gelukkig is het ook niet moeilijk, al vergt het wel wat investering. Je zult deze dubbel terugverdienen; de meeste methoden die je kunt gebruiken zullen behalve voor directe bezoekers ook voor een stijging in de zoekresultaten zorgen. Ga er vandaag nog mee aan de slag!

Hoe hoger het percentage bezoekers uit andere bronnen dan Google, hoe beter. 
Heb je vragen of kunnen we je helpen, neem vooral even contact met ons op.